Icon
Icon
Icon
Icon
Icon
Icon

6/27/2012

Zmajevi

9:23 AM
0 komentara


Zmajevi su važna mitološka bića, koja se pojavljuju u raznoraznim kulutrama i različitim vremenskim periodima. Često predstavljani kao čudovišta, zmije, reptili i zveri, vekovima okupiraju ljudsku znatiželju svojim magičnim svojstvima. Obično ih opisuju na sledeći način: telo prekriveno krljuštima, imaju krilima i kandže, bljuju vatru a neki od njih imaju rogove, otrovni su, neki imaju 2 ili više glava, dok neki 2 ili više od jednog repa, dok neki imaju 2, 4 ili čak više nogu (uglavnom se predstavljaju sa 4). Za njih se kaže da se hrane pacovima, pticama, zmijama, slepim miševima, a za neke da jedu i ljude, posebno decu.Veoma su inteligentna stvorenja. Žive u udaljenim oblastima, daleko od ljudi, na mestima koja su tamna i odbačena, kao pećine. Isprva se mislilo da zmajevi žive u vodi. Kasnije su počeli da ih povezuju sa vatrom. Velika morska zmija je možda glavni razlog zašto se veruje da zmajevi postoji, i odatle potiče prethodno verovanje, da žive u vodi. Skoro sve priče zmajeve prikazuju kao zlikovca od koga heroj mora da sačuva grad ili princezu. Ali, neki od njih mogu da budu i zaštitnici.

Razlike u zmajevima dolaze iz razlike u kuluturama, posebno se razlikuju zmajevi zapada i zmajevi istoka. Svaka kultura ima svoju predstavu o tome ko i šta je zmaj ustvari. Zmajeve ne možemo smestiti u jednu grupu, pošto ima mnogo vrsti zmajeva. Svaka kultura izgleda da ima nekog svog zmaja, i svi se zmajevi razlikuju. Neki ljudi tvrde da su zmajevi postojali, za vreme dinosaurusa. Drugi veruju da su nastali sa nastankom Zemlje. neki čak tvrde da su ih i videli. Oni koji tvrde da su ih videli, slažu se u jednom - čovek je ono što im je došlo glave. Povrh svega, zmajevi su fascinantna, magična stvorenja koja privlače našu pažnju vekovima. Različite vrste zmajeva u kombinaciji sa našom maštom daju ovoliku šarolikost njihovom izgledu. Mnoge priče su ispričane o ovim neverovatnim stvorenjima i sve se čini da su zmajevi deo naše mitološke istorije. Bilo da su ova stvorenja stvarna (ili bila stvarna) verovatno nije važno jer mašta može da ih stvori u skoro svakoj situaciji. Zmajevi se često koriste u umetnosti. Slike i skulpture zmajeva se čine misterioznim i magičnim. Moda je pronašla mesto za ova magična stvorenja, posebno na istoku.

Moderna fantazija opisuje zmajeve karakteristike u velikim detaljima. Izgleda kao reptil, bar na prvi pogled. Ima mišićavo telo, tanak i dug vrat, rogatu glavu i sinusoidan rep. Hoda na četiri noge, ima kandže i leti uz pomoć svojih borbenih krila. Teške krljušti prekrivaju zmaja od glave do repa. Bljuje vatru koja dostiže dužinu njegovog tela i topi i najtvrđi čelik.
Naravno, zmajevi su različitih veličina. Početne veličine od 0,3 metara do 1,2 metara i bar polovina toga u obimu. Kao odrasle jedinke zmajevi mogu dostići i dužinu od 25 metara sa rasponom krila od 50 metara. Zmajevo oko je nalik mačkinom. Ovo mu dozvoljava da potpuno raširi zenicu i sakupi mnogo više svetlosti od čoveka. Beonjača mu često nije bela nego žuta, zlatna, zelena, narandžasta, crvena ili srebrna. Zmajevo oko je zaštićeno kožastim spoljnim očnim kapcima i sa triju glatka unutrašnja očna kapka. Najdublja membrana (prvi očni kapak) je kristalno providna i služi da štiti oko zmaja pri letu. Druga dva očna kapka su ulgavnom za čišćenje. Nisu ni tanka niti providna kao unutarnja membrana. Zmaj može kristiti ove membrane kao zaštitu od iznenadnog jakog svetla.

Ležu se iz jajeta. Veličina jaja zavisi od vrste zmaja, ali je obično iste boje kao i majka zmaj. Zmajeva jaja imaju izduženi, ovalni oblik i tvrdu poput kamena ljusku. Kada se rodi, krljušt zmaja je meka poput papirne maramice i vremenom očvrsne. Tokom prve godine života krljušt zmaja će biti veoma meka i savitljiva. Vremenom će postati trvda poput kamena i čelika.


Ukoliko vam se svideo ovaj post možete ga podeliti:

Takođe vam se može svideti i:

Povežite se sa nama i primajte novitete:

Prijavite se pute email-a

0 komentara: