Icon
Icon
Icon
Icon
Icon
Icon

4/02/2012

Jezero meduza, Palau

2:27 PM
0 komentaraNalazi se na nenaseljenom kamenitom ostrvu Koror u Palau. Jezero meduza je jedno od 70 slanovodnih jezera Južnog Pacifičkog arhipelaga, koja su nekada davno bila povezana sa okeanom, međutim sada su odsečena. Poznato je po milionima zlatnih meduza koje migriraju horizontalno preko celog jezera.

Atrakcija o kakvoj se samo može sanjati, ovaj neverovatni fenomen odstupa od konvencionalnog; sam zatvoren sistem vode je tokom vekova učinio da meduze evolucijom izgube njihove žareće bodlje jer nisu imale prirodnog neprijatelja od kojeg bi se morale štiti. umesto toga, dane prvode sunčajuči se i bezbrižno plutajući na površini jezera, loveći njihov jedini izvor ishrane, alge. Jezero je povezano sa okeanom kroz raznorazne malene tunele, ali je ipak dovoljno izolovano da bi uslovi bili različiti da se dozvoli formiranje raznolikog života, koji je drugačiji u odnosu na obližnje lagune. Zlatna meduza, kao i ostali stanovnici ovog jezera u mnogome se razlikuju od živog sveta iz obližnjih laguna.

Većinu života provode sunčajući se na površini vode. Pre zalaska sunca, meduze se grupišu uz zapadnu obalu jezera. Svako jutro, oko 6 časova, kada se zora pomalja istočnim nebom, sve počinju da plivaju ka sunčevim zracima. Pumpajući vodu iz kroz svoje stomake, ove meduze koriste mlazni pogon da bi pratile kretanje sunčeve svetlosti sve do istočne obale i senke koju stvara obližnje drveće.

Prisutne su dve vrste meduza u ovom jezeru, mesečeva meduza i zlatna meduza.
  • Zlatna meduza je najbliži rod onim meduzama koje naseljavaju obližnje lagune.
  • Mesečeva meduza je indetifikovana kao retka Aurelia aurita.

Plivanje u jezeru je bezbeno i dopušteno, ali ronjenje nije jer može premetiti ekosistem. Takođe biste želeli da se držite podalje od sloja hidrogen sulfita koji lebdi na dubini između 15 i 20 metara.

Sve u svemu, jedno veoma zanimljivo mesto!

 

Ukoliko vam se svideo ovaj post možete ga podeliti:

Takođe vam se može svideti i:

Povežite se sa nama i primajte novitete:

Prijavite se pute email-a

0 komentara: