Icon
Icon
Icon
Icon
Icon
Icon

2/28/2012

Koh-I-Noor (Kohinor) - čudo od dijamanta

10:54 PM
2 komentara


Priča kaže da će onaj ko poseduje Kohinor vladati svetom, mora se priznati da je prigodna izreka za jedan od najpoznatijih dijamanta na svetu, kojeg su posedovala razna velika carstva širom sveta. Kohinor ili "Planina svetlosti" na persijanskom, je dijamant od 105 karata (21.6 g) (po najskorijoj obardi) i jedno vreme je važio i za najveći dijamant na svetu.
 Veruje se da potiče iz oblasti Andra Pradeš u Indiji, zajedno sa svojim dvojnikom Darjajenor iliti "More svetlosti". Pripadao je raznim vladarima, Hindu, Persijancima, Rajput, Mugala, Turcima, Avganistancima, Siki i Britancima, koji su se za njega kao ratni plen nadmetali kroz razne istorijske trenutke iznova i iznova.

Verovanje da će kletva zadesiti vlasnike dijamanta datira sve do 1306. i jednog Hindu teksta u kojem se kaže:
"Onaj koji poseduje ovaj dijamant će posedovati i svet, ali isto tako i sve njegove nesreće. Samo ga Bog, ili žena mogu nositi nekažnjeno."

Druge reference do dijamanta koji bi mogao biti Kohinor su nađene u Baburnamama, memoarima Babura, prvog mogula, vladara Indije. Rođen 1483., Babur (što znači lav) je bio potomak 5-te generacije Temerlana sa muške strane, odnosno 15-te generacije Džingis Kana sa ženske strane. Sa krvlju koja je sadržala spoj dvoje najvećih osvajača koje je Azija ikada videla, ni ne čudi što je i Babur postao veliki osvajač.
 
Neke legende kažu i da dragulj datira iz vremena pre Hrista; međutim, sve ukazuje na mogućnost njegovog pojavljivanja u Koluru, Guntur regije, današnjem Andra Pradešu, jednom od najranijih rudnika dijamanta na svetu, oko 1200-te godine tokom vladavine Kakatija; istorija ukazuje na njegovo postojanje u poslednja dva i po veka. Prvi pisac je izjavio:

"Bez obzira na svoju istoriju, koja seže 5000 godina unazad, ništa nije potrebe reći ovde; iako potpaljuje maštu mnogih pisaca nemamo evidenciju o njegovom postajanju."


Tradicionalno je znan kao Šijamanta-mani ili Kralj dragulja, pre nego što je preimenovan u Kohinor u 18tom veku od strane avganistanca Ahmeda Šaha Abdalija.

Kohinor je ostao sa mogulom sve do 1739., kada ga osvaja persijki Nadir Šah, osvajač Indije, tokom opsade Delhija. Prema legendi član harema mogula je rekao Nadiru da je dragulj skriven u mogulovom turbanu, i tako je tokom pobedničke proslave Nadir sproveo lukav plan. Predložio je da on i mogul učestvuju u dobro poznatom orientalnom običaju u kojem dvoje vođa razmenjuju svoje turbane. Ovo bi simbolički ovekovečilo i ujedinilo njihovo prijateljstvo. Ukoliko bi mogul to odbio, bila bi to velika uvreda za njihovog osvajača, tako da je pristao. Kasnije je, tokom večeri, Nadir razvijo dobijeni turban i u njemu pronašao dragulj, i dok ga je gledao tiho je zajecao "kohinor" što znači, Planina svetlosti. Zatim je Nadir Šan dragulj doneo sa sobom u Persiju.

Posle smrti Nadir Šaha, Kohinor je podmuklim potezima došao u posed Ahmed Šaha, lorda kraljevskog trezora i vođe avganistanaca. Ahmed se posle niza bitaka utvrdio u Kabulu kao Avganistanski kralj, i zadržao "veliki dijamant" kao simbol autoriteta. Kasnije je kroz različite ustanke i bune dijamant vraćen u posed indijske princeze, sve do aneksije Pandžada kada je preuzet od strane Britanaca.

Britanci su bili razočarani nedostatkom "vatre" u samom dijamantu, stoga su odlučili da bi ga trebalo "doraditi" i učiniti ga svetlijim. Ova obrada ga je od prvenstvenih 186 karata svela na sadašnju veličinu od 109 karata. Tokom vekova ubistava i sakaćenja, brutalnosti i mučenja - da se ne spomenu obmane i dupliranja - kamen je dugo nosio svoju kletvu nesreće koja bi uvek zadesila njegovog vlasnika, dok bi žena ostala nepovređena. Govori se da je kraljica Viktorija razmišljala da ga vrati zbog svoje nesreće. Prkosna kao i uvek, odlučila je da ga ipak obrade i postave u tijaru zajedno sa ostalih 2000 kraljevskih dragulja. Godine 1911. nova kruna je napravljena za krunisanje kraljice Marije, sa Kohinorom u centru. Zatim se 1937. godine kamen premešta u drugu novu krunu, ovoga puta za krunisanje kraljice Elizabete (kasnije pozantom po Majkom kraljicom) i caricom Indije.

Indija je tražila nazad dijamant tvrdeći da je Kohinor ilegalno uzet i da bi trebalo da se vrati u njegovo vlasništvo. Kada je Elizabeta II posetila Indiju radi označavanja pedesetogodišnjice nezavisnosti 1997. godine, mnogi u Indiji su zahtevali da se dijamant vrati.

Međutim, Siki nisu jedini narod koji želi dijamant. U novembru 2000-te talibanski režim je zahtevao povratak Kohinora Avganistanu, i to što je pre moguće. Tvrdili su da je vlasništvo na strani Avganistana, i da u istoriji jasno vidi da je iz Avganistana došao u Indiju, i da stoga imaju veća prava na njega od Indije.

Kako je nemoguće utvrditi pravo poreklo samog dijamanta, Britanija za sada odbija da Kohinor napušta Britansko tlo tvrdeći da je to sada njegov dom.
 

Ukoliko vam se svideo ovaj post možete ga podeliti:

Takođe vam se može svideti i:

Povežite se sa nama i primajte novitete:

Prijavite se pute email-a

2 komentara:

Sandra Tret said...

Jel ima potencijalno nalaziste dija u Srbiji? Naslusao sam.se svega, od smukove rupe do zlatnih gradova pa reko daj da cujem nesto o ovome