Icon
Icon
Icon
Icon
Icon
Icon

2/26/2012

Dijamant "Zlatni jubilej" - najveći dijamant na svetu

9:10 PM
0 komentara


"Neimenovani Braon", kako se prvenstveno zvao Zlatni jubilej, se smatra za jedan od najružnijih dijamanta na svetu. Takođe je i najveći brušeni dijamant na svetu sa težinom od 109.13g (545.67 karata).
Od 1908, Kuliniam I, poznatiji kao Velika zvezda Afrike, je držao titulu najvećeg sve dok 1985. godine nije otkriven najveći braon dijamant od neverovatnih 151g (755.5 karata) u bogatom plavom tlu Premijer rudnika u Južnoj Africi. U ovom rudniku je pronađen i pomenuti prethodnik, odnosno Velika zvezda Afrike. Kamen je dizajniran od strane Gabija Tolkovskog, koji je dizajnirao i Dijamant veka, koji je najveći D-Flawless (dijamant bez greške) na svetu.

Zlatni jubilej je dobio svoje ime kada je predstavljen Tajlandskom Kralju 1997. godine, za vreme njegovog zlatnog jubileja, 50-to godišnjice od njegovog krunisanja. Pre ovog događaja su ga zvali jednostavno Neimenovani Braon.

Dijamant je donet Popi Džon Polu II u Vatikan da bi bio blagosiljan. Takođe je blagosloven od strane Vrhovnog Budističkog Sveštenika i Vrhovnog Imama u Tajlandu.

Po otkrivanju, čuveni dijamant Zlatni jubilej je dat Gabrijelu Arelanu od strane De Birs grupacije. Dijamant je dat s'ciljem da se testiraju specijalne metode i oprema za sečenje koja je kasnije korišćenja pri sofisticranoj izradi Dijamanta veka - odnosno, dijamanta bez ijedne greške. Ovakvo oruđe i tehnike obrade nikada bre Zlatnog jubileja nisu korišćene, tako da ispada da je ovaj dijamant neka vrsta "zamorca", pionir ovoj vrsti eksperimentisanja.

Trenutno se nalazi u Tajlandskoj Kraljevskoj palati kao deo krunskog nakita.

Začuđujuće lepote, procenjuje se da je prosečna vrednost Zlatnog jubileja $4-$12 miliona, odnosno između 4 i 12 milona dolara.Ukoliko vam se svideo ovaj post možete ga podeliti:

Takođe vam se može svideti i:

Povežite se sa nama i primajte novitete:

Prijavite se pute email-a

0 komentara: